woensdag 16 augustus 2017

Let's Sti(c)k Together - Terug naar school

Let's Sti(c)k Together - het leuke bloginitiatief van Flaflinko, koos voor deze maand een thema dat perfect aansloot bij één van de projecten die deze zomer gemaakt zouden worden!  

Terug naar school! Tess gaat volgende maand naar het eerste leerjaar! En al van toen Mix 'n match van Mind The Whale een hele tijd geleden geïntroduceerd werd, speelde ik met de gedachte deze te maken! Stof werd zorgvuldig geselecteerd, bijpassende kurkleer werd gekozen, fournituren werden gezocht...  




Het werd een werk van immens veel uren (waarvan ik er heel veel aan het tornen was), en spijtig genoeg ben ik na het maken van dit project een illusie armer. De moeilijkheidsgraad voor dit patroon is 3: "In dit patroon ga je aan de slag met sterk verstevigde stofdelen en erg veel lagen stof op elkaar, wat om handigheid en ervaring met de naaimachine vraagt." Ik dacht dat ik na 3,5 jaar naaien over die handigheid en ervaring beschikte, maar spijtig genoeg moet ik vaststellen dat dat niet zo is. Ik zeg niet gemakkelijk nooit meer, dus voor het geval ik ooit van plan ben de boekentas een tweede kans te geven, hierbij mijn uitgebreid verslag van mijn naaiproces.

Al na het knippen en plakken van het patroon, werd ik toch wel wat bang, zo véél patroondelen! Het overzicht bewaren was dus héél belangrijk! Ik maakte een schema van welke patroondelen in welke stof geknipt moesten worden en na lang twijfelen zette ik dan toch de schaar in mijn stofjes. 

Bij het verstevigen maakte ik mijn eerste en meest cruciale fout, in de handleiding staat verstevigen met Vlieseline S520 of Decovil. Ik wilde oorspronkelijk voor stylevil gaan, maar moest bij het strijken vaststellen dat die helemaal niet opstrijkbaar is. Dan maar weer naar de patroonvoorschriften. Ik vond de S520 te dun (wel hard) en koos dus voor Decovil, achteraf besefte ik pas dat ik Decovil Light had gekocht! En deze is NIET geschikt! De light-versie biedt absoluut niet de stevigheid die een boekentas nodig heeft, gevolg: een doorhangende boekentas. De enige plaats die ik wel stevig genoeg maakte is de bodem. Daar koos is wel voor S520 en voegde ik een extra stuk placemat toe! 
Maar het naaien moest toen nog beginnen...




Het allereerste onderdeel: het handvat, ging vlot. Omdat ik het toch wat dun vond en de fleece-stof niet echt genoeg vond, verving ik de fleece door 2 lagen stylevil, die had ik toch liggen. Het resultaat is daarmee echt goed!




Ook het tweede onderdeel: de klep, verliep zonder problemen. Voor het plaatsen van de sluitingen aan de klep haalde ik een hulpmiddeltje boven, een gaatjestang, maakte het aanzetten net iets makkelijker! Ik was na deze stap echt super blij! 




Bij het derde onderdeel: de voorzak, dacht ik dat het vlekkeloos ging, maar heel wat stappen later moest ik vaststellen dat ik het plooien van de zak toch niet perfect deed. Mijn tweede fout dus, maar deze kreeg ik min of meer opgelost, al moest ik mijn tornmesje daarvoor wel weer boven halen. Je ziet dat mijn tussenvlak niet perfect doorloopt, dat ligt dus aan de plooitjes van het voorvak.




Daarna kwamen de rugriemen aan bod. Die deed ik maar liefst vier!! keer opnieuw. Ik wilde graag een extra elastiekje tussen de rugriemen, zodat die beter op z'n plaats bleven (na het maken van de foto's blijkt dat de plaatsing niet optimaal is, die zouden beter ongeveer 10 cm hoger zitten). Maar na poging 1 zag ik dus dat dat niet kon, omdat de naad aan de andere zijde zat. Na poging 2 zag ik dat de print die ik wou plots op de achterzijde stond... Poging 3 maakte ik zowat dezelfde fout als bij poging 2 en sliep ik er een nachtje over! Poging 4 paste ik het patroon lichtjes aan (liet ik de paspel weg) en kwam het helemaal goed! Ik voegde trouwens net als bij het handvat 2 lagen stylevil toe ipv de fleece/badstof die voorgeschreven staat in het patroon. Zo staan de riemen toch net iets steviger! Mijn stofje rond de elastiek zat nog achterstevoren, maar met deze onvolmaaktheid kon ik nog leven :-)




Vervolgens de assemblage van de achterkant. Deze ging weer onmiddellijk goed, alleen twijfelde ik bij stap 46 veel lang of ik al dan niet moest stikken. Geen idee waarom ik zo twijfelde, er stond nergens stikken, dus moet je uiteraard ook niet stikken, alleen spelden (of knijpen in mijn geval want ik werkte voor dit project met wonderclips).




Het tussenschot en de zijkanten was het volgende grote onderdeel. Om kurk te sparen werkte ik gedeeltelijk met kurk (voor de zijkanten) en met voeringstof in het midden. De zoektocht naar de juiste ritsen bleek wel geen sinecure. Een deelbare rits van 25 cm vind je niet in alle kleuren. Uiteindelijk kocht ik blauwe ritsen bij Veritas. Waar ze achteraf bekeken toch wel een ruim assortiment hebben. Voor de afwerking aan de ritsen werkte ik niet met bieslint maar met stroken kurkleer zoals ik hier zag.
Oorspronkelijk was ik wat bang voor het gaatje dat onderaan altijd zou blijven. Maar dat blijkt echt een minuscuul ding te zijn, dat je je daarover dus geen zorgen hoeft te maken!


 


En dan... het allerlaatste onderdeel: de assemblage van de boekentas! Het allesbepaalde onderdeel, en spijtig genoeg ging het hier verschillende keren grondig fout! 
De allereerste grote frustratie: stap 61! Het stikte rustig, maar wat er misliep weet ik nog steeds niet, maar de onderkant was echt zo slecht, dat kon ik niet zo laten. Ik begon dus te toren. Enkele steken waren zo minuscuul (door de vele lagen?) en ondanks het feit dat ik heel voorzichtig was (ik was 2 uur aan het tornen!!), maar toch deed ik mijn bodem kapot. Snel een nieuwe bodem knippen zat er niet in, al mijn stof was opgebruikt, extra stof kopen was dus onvermijdelijk. 

De tweede poging, enkele dagen later, ging ik nog preciezer te werk en driegde ik stap 61 vooraleer ik aan het stikken ging. Het driegen was geen aangenaam werkje, maar het leverde wel een mooier resultaat op. 
Stap 61 moet je dan ook nog eens herhalen. Zonder overdrijven, alleen die stap: 5 uur werk! Ik liet de paspel ook hier achterwege, omdat ik ook geen paspel gebruikte voor de rugriemen.

In stap 66 moest ik het tweede deel van mijn sluiting plaatsen. De eerste ging niet helemaal goed, de tweede ging net iets makkelijker! Oefening baart kunst zeker?




Stap 71-72-73, de eerste stap van het bieslint (dat ik volledige zelf maakte omdat ik geen perfect bijpassende vond in de winkel) ging goed, beter dan goed zelfs! Maar bij stap 74 ging het fouter dan fout. Eerste poging was er een probleem met mijn onderdraad (gelukkige had ik dat heel snel door), maar tornen was onvermijdelijk. Tweede poging had ik op sommige plaatsen precies te weinig bieslint om om te plooien, opnieuw tornen. Derde poging had ik het gevoel dat mijn stof niet genoeg transporteerde waardoor ik de helft van de tijd precies ter plekke bleef staan. Ik naaide nochtans aan een slakkentempo, maar het mocht niet baten. Alweer een onderdraadprobleem. Ik moest opnieuw tornen, en toen had ik de boekentas beter even weggelegd, maar er brak iets in mij. Hij moest en zou afgewerkt worden. Ik koos een andere steek (een speciale zigzag) en stikte het bieslint vast. Het resultaat is alles behalve ok, maar ik was het beu! Op de meeste foto's lijkt het nog ok, maar het is zoals er soms gezegd wordt: "Mooi van ver, maar ver van mooi". Op onderstaande foto is mijn gepruts het best te zien...



Ondertussen is het twee weken geleden dat ik de boekentas afwerkte en nog steeds ben ik er niet uit, losmaken en extra verstevigen en dus, zo goed als, helemaal opnieuw beginnen. Of de herbruikbare stukken eruit knippen en er iets anders mee maken... 

Ik zou hem zoals hij nu is, niet voor mezelf gebruiken en daarom ga ik hem zeker ook niet door Tess laten gebruiken. Toen ik haar dat vertelde, zag ik wel ontgoocheling op haar gezicht. Maar toen ik vertelde dat zij een nieuwe mocht kiezen was het onmiddellijk weer weg! Wie weet krijg is het tegen volgend schooljaar in orde. Nu heb ik hem even genoeg gezien en gaat hij dus in de kast in afwachting van wat ik beslis te doen.

De pennenzak maakte ik trouwens eerst, een opwarmertje dat heel vlotjes verliep met deze tutorial!







Benieuwd naar wat de andere maakten? Neem zeker hier eens een kijkje:
Patroon: Mix 'n match - Mind the Whale
Stof:
Gorjuss katoen - Stoffengalerij

Voeringstof - woensdagmarkt Vilvoorde (het kraam staat er ondertussen niet meer)
Kurkleer - Madeline De Stoffenmadam Vilvoorde
Fournituren:
Madeline De Stoffenmadam Vilvoorde
Veritas
Framalo

50 opmerkingen :

  1. In het naaien gaat niet alles altijd hoe we het eerst voor ogen hadden he... de boekentas is dan ook een enorm werk en iets waar ik me zelf ook nog niet aan waagde. Een deel wegens te indrukwekkend en ook een deel wegens de kost van de materialen - er zijn grenzen aan wat ik aan een hobby wil uitgeven ;) toch wil ik je zeggen dat het wel mooi is, de stoffencombinatie en de elementen. Je kan de tas vast wel gebruiken voor een hobby ipv school?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zeer leuke stoffencombinatie... en die pennenzak 😍

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Ja de pennenzak ga ik voor mezelf bewaren denk ik :-)

      Verwijderen
  3. Oh, wat een heerlijke set. Daar droomt toch elk meisje van?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het toch een leuke boekentas hoor! Mijn dochter zou dat fantastisch vinden zo'n paardenboekentas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, Tess is ook superfan van het stofje, ook al kocht ik het oorspronkelijk voor mezelf :-)

      Verwijderen
  5. Ik vind 'm alleszins mooi geworden hoor. Zoals Johanna hierboven zegt, toch gebruiken, desnoods als logeertasje ofzo!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind hem wel heel mooi. En eerlijk ik heb heel vaak kindjes in de klas met veel minder stevige gekochte boekentassen hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, echt? Op ons lijstje voor school stond heel duidelijk: een stevige boekentas. Ik durf het dus niet riskeren!

      Verwijderen
  7. Ik vind de stoffencombinatie heel geslaagd. Gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik snap dat je niet blij bent met het resultaat omdat jeer zoveel tijd instak en het dan niet perfect is.
    Iemand die niet naait ziet dat niet hoor, de fouten die in jouw ogen onvergeeflijk zijn. Ik zou ze zeker laten gebruiken.
    Je kijkt trouwens naar een lege boekentas. Is het geen beter zicht als je er een paar ringmappen en een brooddoos insteekt? Ik denk echt dat je dochter veel bewonderende blikken zou krijgen.
    Ik toonde de foto's aan mijn dochter van 9 en ze vroeg met blinkende oogjes : "waaw, is die voor mij?"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is wel waar hoor Nathalie, maar heb het wel vaker bij zelfgemaakte spullen, je blijft dan zo gefixeerd op alles wat fout ging en niet op alles wat net goed gelukt is. Het complimentje van je dochter, kleurt mijn dag!

      Verwijderen
  9. Als ik er mij ooit aan waag kom ik hier nog eens lezen voor de valkuilen :). Het lijkt me wel zonde om hem niet te gebruiken en stuk te knippen. Het nadeel bij velen van zelf maken, dat je kan blijven vallen over de 'in jouw ogen' onvolmaaktheden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. whooh proficiat voor je doorzettingsvermogen. en zelf zie je altijd je fouten beter dan iemand anders. ik denk dat je dochter haar nieuwe boekentas met veel trots zal meenemen op haar eerste dagje in het eerst leerjaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik werkte met Decovil Light en dat ging goed hoor. Mijn boekentas staat stevig. Je boekentasje is mooi en dat is het belangrijkste!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gek dat het dan zo'n verschil geeft, zouden daar verschillende merken van bestaan, want er stond wel nergens iets opgeschreven...

      Verwijderen
  12. Je verdient alvast een medaille voor je doorzettingsvermogen... ik maakte de boekentas ook en was idd blij dat ik al heel wat tassen gemaakt heb want hij is idd niet echt makkelijk... de mijne is trouwens ook met decovil light verstevigd, in combi met skai, en die is behoorlijk stevig hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, gek dat het dan zo'n verschil is hé, want kurkleer is toch ook al redelijk stevig!

      Verwijderen
  13. Amai, chapeau dat je doorgezet hebt en daardoor ook zo jammer dat het resultaat niet is wat je hoopte... maar zoals je zelf zegt, als je het zelf niet zo zou gebruiken... en in het eerste leerjaar moet het ook stevig genoeg zijn zo werd ons meermaals gezegd op school... ik ben er wel zeker van dat je enorm veel geleerd hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ben zwaar onder de indruk! Alleen al omdat je aan een boekentas begon... En al ga je misschien niet akkoord, ik vind het een heel tof exemplaar geworden, hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik doe het het je niet meteen na hoor, zo'n boekentas naaien! Ik vind de combinatie heel geslaagd en begrijp je zin naar perfectie. Maar de perfectie zit 'em in de imperfectie denk ik altijd. Als ik er toch ooit aan toe ben om zoveel stappen over te hebben voor een naaisel, kom ik zeker terug piepen naar je hindernissenparcours. En sowieso zou ik die tas al wel gebruiken. Zou zo'n zonde zijn! Daar is die veel te mooi voor! X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik wel een mooie gedachte, perfectie in de imperfectie! Misschien moet ik daar wat vaker aan denken! Dankjewel!

      Verwijderen
  16. Zo mooi, die stoffencombinatie, dat kurkleer... En zoooo herkenbaar, je eigen foutjes blijven zien en andere mensen erop wijzen ook :) Maar ik zou zeggen: laat je dochtertje maar met die hele mooie boekentas naar school gaan! Ik sta zelf in het onderwijs en kan je zeggen dat er veel minder stevige dingen in omloop zijn hoor. Als een school vraagt om een stevige boekentas, bedoelen ze geen floeperig licht tasje, maar dit lijkt me zeker goed hoor... En anders inderdaad een ander doel ervoor zoeken, want het is zo'n zonde van je materialen en je werk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! En toch wel blij dat het herkenbaar klinkt!

      Verwijderen
  17. ik zou het nooit zien zitten zo'n boekentas dus chapeau voor je durf en doorzettingsvermogen. Volgens mij ligt het niet alleen aan kwaliteiten maar ook aan hoe gemakkelijk je machine er mee kan werken, de mijne zou al sowieso op momenten zeggen 'nope tis genoeg geweest', maar echt wel een leuk exemplaar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, al vrees ik niet dat mijn machine het probleem was, die zou dat echt moeten kunnen!

      Verwijderen
  18. Een heel werkje maar het is een super resultaat! Zo mooi! Wel veel respect voor je doorzettingsvermogen!
    Een naaiproject met meer dan 70 stappen... respect!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Sodeknetters wat een werk, wat een doorzettingsvermogen! En wat balen dat je er dan niet blij mee bent. Misschien een weekje laten liggen en dan nog eens naar kijken? Je zit er bij het maken zo dicht op, en als just dan niet lukt zoals je voor ogen hebt dan baal je zo, daar kun je dan niet zomaar overheen zetten. Een beetje afstand doet misschien wonderen 😉 Hoop ik tenminste, want aan deze kant van het scherm ziet je tas er hartstikke goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spijtig genoeg, zat er tussen het afwerken van de boekentas en het schrijven van deze blog al meer dan 2 weken! Maar misschien moet ik hem gewoon echt even uit het zicht zetten! Benieuwd of ik nog van gedachte verander...

      Verwijderen
  20. Ik kwam hier gisteren al lezen en wist niet goed hoe te reageren, vandaag een nieuwe poging! Ik lees en voel het hartzeer en de frustratie in iedere zin. Uit ervaring weet ik wat voor een klusje die boekentassen zijn, ik kan me gewoon niet voorstellen dat je heel dat stappenplan doorloopt om tot een resultaat te komen waar je niet tevreden van bent/kunt zijn omdat je iedere fout ziet die erin zit. Daar zijn niet zoveel woorden voor, dat is gewoon heel erg k**.
    Zelf denk ik niet dat het kalf verdronken is, volgens mij is die boekentas écht nog te redden (en misschien zelfs nu bruikbaar zoals die is, met eventueel een stevige, brede map erin die voor wat extra stevigheid zorgt?) maar ik snap erg goed dat je daar misschien even gewoon geen zin in hebt, gezien het hele proces. Mocht je een cheerleadingteam kunnen gebruiken, je mag me altijd mailen, ik wil je gerust helpen! Hoor eens wat Tess wil, want uiteindelijk droomde zij wellicht toch ook een hele tijd van 'haar' boekentas?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je neemt me de woorden uit de mond :-) Ik heb hem nu echt in de kast gestoken, dat ik hem even niet zie. Misschien begin ik binnen enkele maanden toch nog eens opnieuw! Want Tess zag de ontgoocheling op mijn gezicht en nam het al snel over!

      Verwijderen
  21. Wat een mooi duo ondanks het feit dat de boekentas niet helemaal naar je zin is. Tassen naaien: ik heb mij er nog niet echt aan gewaagd en heb nog een tas UFO in de kast liggen. Deels ook tegenvallende materialen en vestevigingsissues. Ik zou wensen dat ik je advies kon geven, maar ...zoals gezegd weinig ervaring met tassen. Ik maak net zoals jij nu ongeveer 3,5 jaar min eigen kleding en kom er dikwijls achter dat sommige werkstukken of mij te (nog steeds) hoog gegrepen zijn of dat mijn belangstelling er niet echt ligt (ondanks dat anderen er enthousiast over zijn).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het best wel confronterend om tegen je eigen grenzen aan te lopen! Maar we oefenen weer verder zeker!

      Verwijderen
  22. Ik vind 'm erg leuk geworden maar wat een werk zat hierin! Chapeu voor je doorzettingsvermogen! En wat zonde dat hij dan uiteindelijk niet bruikbaar is. Ik hoop dat je dat nog opgelost krijgt want prachtig istie zeker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik leg hem even weg, en probeer het dan nog eens opnieuw denk ik! Want als ik puur naar de stofjes kijk, ben ik nog steeds verliefd op de keuze die ik maakte!

      Verwijderen
  23. Hij is wel heel gaaf geworden hoor! Op Nederlandse basisscholen blijven alle schoolspullen op school, dus hebben de kinderen alleen een gymrugzak. Ik weet dan ook niet precies wat er allemaal in de rugzak moet, maar ik zou hem zeker gebruiken. Heel zonde als zo'n mooie tas niet gebruikt wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! In België krijgen ze huiswerk mee naar huis, meestal zit er een agenda, map met rekenblaadje en leesboek in. En omdat Tess een hele dag naar school gaat, ook een brooddoos, koekendoosje of fruitdoosje en een drinkbus.

      Verwijderen
  24. Wauw, wat een doorzettingsvermogen! Ik heb het nog niet aangedurfd, het maken van zo'n boekentas.
    Het blijft niet leuk dat je na zo veel tijd stoppen in een project zelf minder tevreden bent over het resultaat. Ik hoop dat je de boekentas na een tijdje in de kast opnieuw een plekje daarbuiten durft te geven. Dat is ie wat mij betreft zeker waard!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, misschien denk ik er binnen een aantal weken inderdaad anders over!

      Verwijderen
  25. Echt heel mooi! Ben echt grote fan van de Gorjuss stofjes <3

    BeantwoordenVerwijderen