zondag 6 september 2015

les 1: We maken een broek - opmeten en patroon kiezen

Woensdag was het zo ver, de eerste les van het nieuwe naai-jaar. Dit jaar volg ik een cursus voor mezelf: rok/pantalon. Opnieuw in het CVO in Vilvoorde bij dezelfde lerares als vorig jaar!

Naaien voor mezelf, ik moet het echt leren. Als ik mag kiezen, maak ik vooral kleertjes voor Tess en Vic. Bij mezelf ben ik steeds minder tevreden en na de eerste les weet ik ook al een beetje waarom!

Naaien voor volwassenen is veel moeilijker omdat iedereen andere vormen heeft. OK, niet elk kind is hetzelfde, maar ze hebben geen brede heupen, abnormale taille en een te kleine of te grote boezem...

Ondanks het feit dat ik dacht dat we zouden starten met een rok (lijkt me toch eenvoudiger dan een broek, niet?), starten we dus met een broek.

Eerste opdracht: meten, in groepjes van 2 gingen we aan de slag! Want het is belangrijk dat je niet jezelf opmeet. De reden? Als je jezelf opmeet ga je je in allerlei bochten wringen waardoor je niet netjes rechtstaat en te strakke of te wijde maten neemt.
De eerste reden waarom naaien voor mezelf niet goed gaat?
Het start allemaal met de taille. De eerste maat die ik verkeerd opmeet. We namen een bandje (of elastiek) knoopten die op de natuurlijke taille. Dat is de plaats waar je het dunst bent. Mijn taille zit dus héél hoog. De tweede reden?
Mijn taille is 87,5 cm en ook onmiddellijk mijn eerste probleem... Ik had voor mijn 2 zwangerschappen altijd een smalle taille, maar daar is nu helemaal niets meer van te merken! 

De tweede maat is de heup, die wordt 20 cm onder de taille gemeten. Joepie ik deed toch iets goed :-) Mijn heupomtrek is 105 cm. Ben je lager dan die 20 cm nog wat breder, dan meet je je nog eens op je breedste punt. Bij mij niet van toepassing, maar bij mijn meetmaatje wel, zij was toch nog 2 cm breder wat lager. Daarna volgt de zijlengte. Deze wordt gemeten vanaf de taille tot de gewenste lengte (opgelet zonder schoenen!!). Ik droeg in de les een broek waarvan ik de lengte perfect vind, dus werd gemeten tot de onderkant van mijn broek. Mijn zijlengte bedraagt 102 cm. Ik ben maar 1m60 dus ja lang is dat niet natuurlijk! 
Aan deze lengte kan de tussenbeenlengte gekoppeld worden. De mijne bedraagt 75 cm.

                                         
Vervolgens was de zithoogte aan de beurt. Een maat waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had. Mijn zithoogte bedraagt 27 cm.

De zithoogte en de binnenbeenlengte zouden samen je zijlengte moeten zijn.

De voorlaatste maat is de kruislengte. Dit wordt gemeten vanaf je taille in middenvoor door de benen tot je taille in middenrug. Geen makkelijke maat om te nemen, de juf kwam helpen en we kwamen uit op 78 cm. Vaak wordt deze maat nog opgesplitst in 2 delen (voor- en achterkant), maar deze maat namen we voorlopig nog niet. 

De laatste maat was de zoombreedte, de breedte van de pijp onderaan, heel afhankelijk van je smaak dus. Opnieuw koos ik voor de breedte van de broek die ik droeg: 45 cm.Hebben jullie dat ook? Taille zit tussen 44 en 46, heup is eerder 42 en zithoogte 38.

Welke maat neem je dan? Bij een broek kijk je naar je heupwijdte, die komt bijna overeen met maat 42. Dus ik teken maat 42. Best wel confronterend vond ik dat... Mijn confectie maat voor broeken is afhankelijk van het merk 38 of 40. Maar als ik mijn taille dan zie, begrijp ik wel waarom sommige broeken mij ook helemaal niet passen!

De maten die we namen die niet in de matentabel staan, meten we na op het patroon en indien nodig moet er dan aangepast worden. Het zal wel duidelijk zijn, dat er heel wat aanpassingen nodig zullen zijn! 

Toen we dat allemaal wisten, konden we op zoek naar een leuk patroon. Om heel eerlijk te zijn, als ik een naaiboekje koop, sla ik de broeken meestal over. (Behalve dan de Sunny Pants van La Maison Victor. Die maakte ik wel al eens!) Dus het werd een zoektocht naar het perfecte patroon. Ik zocht een eenvoudig model (met een rits in de zijnaad), eerder breder dan te smal en redelijk hoog in de taille. In de kast zaten alle uitgaven van de laatste jaren van Knip en Burda. Omdat ik niet vertrouwd ben met Burda, begon ik dus de Knip één voor één te doorbladeren. Ik vond alles te ingewikkeld, te kort, te breed, ... Het waren er veel vooraleer ik uitkwam bij mei 2014. 
Een eenvoudig patroon, dat net iets te breed uit valt, maar dat zou blijkbaar makkelijk oplosbaar zijn! 
Omdat ik al veel tijd verloor met het kiezen van een patroon, ging ik meteen aan de slag met het overnemen. Omdat ik koos voor een eenvoudig model, bleek dat niet zo'n groot werk en kreeg ik het net op tijd getekend voor het einde van de les.

Ik ben heel benieuwd of dit mijn perfecte broek wordt... Jij ook?

3 opmerkingen :

 1. Succes, ik maakte 1 maal een broek en heb nood aan nog eentje. Ik denk trouwens dat je zoombreedte 4.5 cm is, in plaats van 45 cm, of ik begrijp totaal niet welke maat dat is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het nog eens nagevraagd en het klopt wel degelijk, bij het opmeten is de zoombreedte, de breedte van de pijp onderaan. Dus niet de zoom die je wil maken. Die is standaard 4 cm!

   Verwijderen
 2. Dat matenprobleem ken ik maar al te goed ... Dan kijk ik met schoonmama welk maat we zouden nemen en meten het na op het patroon.

  Benieuwd naar je broek.

  BeantwoordenVerwijderen